SON YAYINLAR

Salı

Oyun Laptop’u Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 2017 (Listever.com)



1 – İşlemci

Dünyada PC sektörüne işlemci üreten iki şirket bulunuyor. AMD ve Intel. Her ne kadar Masa üzeri için AMD işlemci segmenti içerisinde alınabilir, tavsiye edilebilir işlemciler olsa da ne yazık ki, notebook sektörünü Intel tek başına öncülük ediyor. Eğer üst düzey bir oyuncuysanız mutlaka Core i7 bir işlemciseçiminde bulunmalısınız. Alternatif olarak Corei5 de önerilebilir. Core i3 işlemciler size oyunu açmanıza yeterli olacaktır ama genel anlamda oynayabilir misiniz oyunu orası muamma.


2 – Ekran Kartı

Bir süredir bu sektöre Nvidia damga vuruyor. Gerek masa üzerinde gerekse notebook sektöründe de durum aynı. Ancak AMD kısmında da çözümler yok değil.
Ekran kartlarına şöyle bir göz atacak olursak, daha önce tek ekran kartı barındıran notebooklar vardı.Daha sonra hayatımıza 2 ekran kartı girdi. Bu kartlardan birisi onboard olurken diğeri Nvidia veya AMD tarafından üretilmiş kartlardı. Siz normal bir işle uğraşırken daha az güç harcayan onboard kart devrede iken oyun gibi yüksek grafik işlemlerinde diğer kart devreye giriyordu. Şimdilerde ise aynı notebook üzerinde SLI veya Crossfire gibi çözümler üretilmiş durumda.

Üst düzey bir cihazda Nvidia GTX 980M SLI kullanılabilirken AMD R9 M290X Crossfire gibi bir ekran kartı da tercih edilebilir.
Tek ekran kartlı ve orta profildeki modeller arasında Nvidia GTX850M gibi bir model önerebiliriz.

3 – RAM

Bellek bu işin olmazsa olmazlarından. 4GB bellek size muhtemelen ya yetmeyecektir ya da oyun oynamak istediğinizde takıla takıla oyun oynamanıza neden olacaktır. Bu yüzden en az 8GB’lık bir model düşünmenizi öneririz. RAM aslında diğer özellikler gibi değil. Kolayca artırılabilir. 8 GB RAM’e sahip notebook alsanız bile bir 8GB RAM daha alıp takviye yapabilirsiniz. Ancak bu iş için fazladan bir yaklaşık 100 lira daha harcamanız gerekebilir.

Özel yapım oyuncu notebooklarında 16GB RAM neredeyse standart. 32GB RAM’e sahip modeller bulmak mümkün.

4 – Sabit Depolama Alanı – Hard Disk

Şüphesiz en karmaşık konulardan birisi sanırım disk konusu. Çünkü genelde orta sınıf ve üst sınıfın en ekonomik modellerinde hibrit bir yapı kullanılıyor. Yani 8GB SSD bir sabit disk yanında 500GB veya 1 TB mekanik disk kullanılıyor. Burada sistem hızlı bir şekilde açılırken diğer işlemlerde aynı performans alınamıyor. Bu durumda en azından Samsung Evo 250GB SDD gibi modellerle notebook performans açısından iyileştirilebilir. Bunu şiddetle tavsiye ediyoruz. Bu işlem ise aşağı yukarı cebinizden 200 ila 250 lira daha çıkması demek. Maddi imkânları daha iyi olanlar için daha yüksek kapasiteler tercih edilebilir.



5. Soğutma

Notebook için hayati parçaları saydık. Neleri tercih edebileceğinizden bahsettik ancak birkaç noktaya daha değinmek istiyoruz. Bunların başında soğutma geliyor. İşte o küçücük kasa içerisinde yumurta pişirmek için gerekenden daha fazla ısı oluşacaktır. Bu yüzden alacağınız cihazın soğutma performansı çok önemli olacak. Çünkü parçaların çalışma ısıları arttıkça, uzun süreli oyun oynamanız durumda performans da düşecektir. Bu konuda iyi bir harici notebook soğutucusu da edinilebilir.



Bu kısım çok önemli!

İyi bir oyun deneyimi için, oyunun çözünürlüğü çok önemlidir. Genelde halen notebooklarda 1366×768 çözünürlük kullanılıyor. Buna kısaca 720p olarak nitelendirebiliriz. Diğer bir çözünürlük ise 1920×1080 yani 1080p diğer adı ile de Full HD olarak geçer.
Notebook ekranları da hangi çözünürlüğe kadar desteklediği önemlidir. Fiyatı yüksek olmasına rağmen 1080p’de çok fazla akıcı olarak oynayamadığınız bir oyunu daha düşük bir bütçeli makinede oynayabilirsiniz. Bunun nedeni diğer notebooktaki ekran çözünürlüğünden dolayı oyunu en fazla 720p çözünürlüğünde oynamanızdan kaynaklanıyor olabilir.






















Kaynaklar : listever.com Görseller : Google/Görseller

Sosyal Medya'da Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2017 Sosyalium. Tasarım OddThemes