SON YAYINLAR

Salı

12 Maddede Yurt Dışından Türkiye’ye Araba Getirmek


13 Ekim 2015’te yürürlüğe giren yeni yasa ihtarnca Türkiye’ye yurt dışından getirilen araçların izne tabi olan özgür dolaşım süresi 2 seneye çıkarıldı. Yurt dışından otomobil getirmeye niyet etmiş, aklından geçmiş veya aklından geçiren birilerini tanıyan siz kıymetli misafirlerimiz için küçük bir rehber hazırlayalım dedik.


1.Kimler yurt dışından ülkemize otomobil getirebilir?

Hepimiz. Bildiğiniz herkes; Türk vatandaşı olsun, olmasın…

2.Arabamı Türkiye’de ne kadar süreyle kullanabilirim?

İki yıl, tam olarak 730 gün.

3.Arabamı Türkiye’de kullanabilmek için ne yapmam gerekiyor?

Aracınızla birlikte gelip gümrük girişlerinde, her ülkede geçerli olan Yeşil sigorta ve araç ruhsatınızı ehliyetinizle beraber ibraz etmeniz yeterli. Bir öteki seçenek ise gümrük girişinde aracı pasaportunuza işleterek 3 ay serbest dolaşım hakkı aldıktan sonra Yeşilköy Oto Gümrük Müdürlüğüne az evvelinde bahsettiğimiz belgelerle başvurabilirsiniz. Tabi ki arabanın sizin üzerinize kayıtlı olması ve son bir yıl içinde 185 gün yurt haricinde kalmış olmanız gerekiyor.

4.Yeşilköy Oto Gümrük Müdürlüğünün adresi ve telefonu nedir?

Açık adresi şöyle: Yeşilköy Mahallesi, 34000 Bakırköy / İstanbul. Telefonu ise 0212 465 80 15.

5.Arabamla Türkiye’ye giriş yapmamın üzerinden 3 aydan fazla süre geçerse ne olur?

Arabanızın modeline nazaran pek de azımsanmayacak bir miktar ceza ödeyeceksiniz ve aracınız sınır dışı edilecektir. Trafik Polisleri tarafınca gerçekleştirilen denetimlerde yakalanırsanız aracınız az önceden bahsettiğimiz Yeşilköy Oto Gümrük Müdürlüğünde bir süre konuk edilecek, siz de 1.500 ila 9.000 TL içinde bir ceza ödemek zorunda kalacaksınız. öteki seçenek ise aracınızla beraber gümrüğe kadar gidip çıkış yaparken cezanızı ödemek. Ceza meblağı değişmeyecektir iki halde de. Bundan dolayı aman 3 ayı geçirmeyin. Ya arabayı aldığınız ülkeye dönün veya kaydınızı yaptırıp iki yıl kullanın otomobilinizı.

6.Arabam Türkiye’de iken ben yurt dışına çıkarsam ne olur?

Ne olursa olsun haber vermeden yurt dışına çıkmayın bu sürede. Aksi şekilde yüklü bir ceza ödemek zorunda kalacaksınız. Yurt dışında çıkarken ya aracınızı Yeşilköy Oto Gümrük Müdürlüğüne bırakmalısınız veya arabayı başkasının kullanmayacağına dair bir taahhütname bırakmalısınız.

7.İki yıl dolmadan Türkiye’den aracımla çıkarsam ne olur?

İki yıldan geri kalan hakkınızı da kaybetmiş olursunuz. Yine aynı enstrumanla giriş yapabilmek için araç sahibinin 185 gün daha ülkesinde kalmış olması gerekecek.

8.Arabamı Türkiye’de yerleşik biri ya da akrabalarım kullanabilir mi?

Mümkün değil. Turistik kolaylıklar kapsamında ülkemize biri olan aracınızın sizden başka biri tarafından kullanıldığı tespit edilirse cezai işlem uygulanacak ve aracınız sınır dışı edilecektir. Para cezası ise hem araç sahibine bununla beraber aracı o an kullanan kişiye ayrı ayrı uygulanacaktır.

9.Arabamı Türkiye’de benden başka kimler kullanabilir?

Yurt haricinde yerleşik anne, baba, eş ve çocuklarınız kullanabilir. Üçüncü kişiler, sizin aracın içinde bulunmanız şartıyla sadece acil durumlarda kullanabilir.

10.Araç/ otomobil bir şirkete yahut başka birine aitse Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?

Elbette yapabilirsiniz ama konsolosluklar, noter veya otomobil kulüplerinden alınmış vekaletnameye ihtiyacınız olacak. Şirket size ilişik olsa bile bu vekaletnameyi almış olmanız gerekecektir.

11.Aracı vekaleten Türkiye’ye getirecek bireyin yurt dışında yaşaması gerekiyor mu?

Evet. Geriye dönük olarak son bir yıl içinde 185 gün yurt haricinde bulunmuş olmak gerekecek.


12.Aracımı Türkiye’de satabilir miyim?

Hayır, bu maalesef mümkün değil.


Öteki bilgiler…

Bunun yanı sıra aracınızla Türkiye’den çıkış yapmış olduktan sonra hava, kara ya da deniz yolu ile aracınız olmaksızın ve belirli bir bekleme süresi aranmaksızın Türkiye’ye gelebilirsiniz. Getireceğiniz araçlar için aranan bir yaş yahut model sınır bulunmuyor.

Sosyal Medya'da Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2017 Sosyalium. Tasarım OddThemes